Forståelse af svangsenebetændelse: symptomer, behandling og forebyggelse

Svangsenebetændelse, også kendt som plantar fasciitis, er en smertefuld tilstand, der påvirker foden og kan have indflydelse på dagligdagen. Lad os udforske årsagerne, symptomerne og behandlingsmulighederne for svangsenebetændelse.

Svangsenebetændelse symptomer:

De mest almindelige symptomer på svangsenebetændelse inkluderer smerter, svien og ømhed under foden nær hælen. De klassiske situationer, hvor du oplever smerterne, er ved en ‘smertetriade’:

 1. Når du har været inaktiv. Fx ved de første skridt om morgenen eller efter længere hvile (siddet ved skrivebordet, til møde eller til frokost).
 2. Du vil opleve at smerterne bliver mindre når du ‘gået foden varm’. Fx et par minutter efter du er stået ud af sengen om morgenen, efter et par minutters opvarmning af din sport eller når du har gået lidt efter at have siddet stille.
 3. At der opstår smerter igen, når du har brugt den meget. Som nævnt kan der være smerter, som dog forsvinder, når foden skal ‘igang’. Men hvis du bliver ved med at belaste foden meget, er der risiko for at smerterne opstår igen. Det er et udtryk for, at vævet ikke kan håndtere mere belastning, lige nu.

Behandling af svangsenebetændelse:

Behandling af svangsenebetændelse kan omfatte: periodisk aflastning fra det som har fremprovokeret smerterne, optimalt fodtøj, indlæg, osteopati behandling samt træning af fodens muskler.

Det er meget individuelt hvilket sammensætning som virker for dig. Konsulter derfor altid med din behandler for at finde et korrekt behandlingsforløb for dig.

Øvelser for svangsenebetændelse:

Specifikke stræk- og styrkeøvelser rettet mod læggene, anklerne og foden kan hjælpe med at lindre smerter og forbedre fleksibiliteten. Dette kan omfatte massage af musklerne under foden med en bold, hælløft, balanceøvelser og styrketræning af fodens ‘coremuskler’.

Hvordan lindres smerterne her og nu:

For at lindre smerter i forbindelse med svangsenebetændelse kan kuldebehandling og brugen af optimalt fodtøj sko være effektivt. Undgå at stå stille i længere tid af gangen og gåture på hårdt underlag i minimalistisk fodtøj (fx tynde sandaler om sommeren eller meget fleksible sko) kan også bidrage til smertelindring.

Bedste sko for svangsenebetændelse:

At vælge de rigtige sko er afgørende for svangsenebetændelse. Sko med en god pasform og støtte til din fod kan hjælpe med at aflaste belastningen på svangsenen og reducere smerterne.

Hvornår bør man søge lægehjælp for svangsenebetændelse:

Hvis smerterne vedvarer trods hjemmebehandling, eller hvis der er svære smerter, hævelse eller begrænset bevægelse, bør du søge rådgivning for en mere præcis diagnose og behandlingsplan.

Kontakt Frederiksberg Osteopati:

Hvis du oplever vedvarende smerter i forbindelse med svangsenebetændelse, kan du kontakte Frederiksberg Osteopati. Vores erfarne osteopater kan tilbyde en grundig evaluering og udvikle en skræddersyet behandlingsplan for at lindre smerter og genoprette din mobilitet. Tag det første skridt mod smertefrihed ved at kontakte os i dag. Vi er klar til at hjælpe.


Hvad siger patienterne?

 • Malene Meyer

  Kæmpe anbefaling herfra! Jeg har brugt Nickolaj Kaae som behandler gennem de sidste 7 år ish både til skadesforebyggelse, sportperformance optimering og til store som små skader. Nickolaj er super progessionel, dygtig til at forklare og samtidig et rart menneske som jeg altid føler mig tryg ved.
  Min krop er mere “fri” og tilpas i min krop efter en behandling.

  Jeg bruger også Mads i ny og næ, som også er kanon og ligeså dygtig osteopat. Derudover er de at finde i de fineste lokaler og smukke omgivelser.

 • Charlotte Bülow

  Tusinde tak til Martin for eminent hjælp af mangeårige føleforstyrrelser, hurtig udtrætning af arme samt smerter on/off. Læg her oveni to discusprolapser i nakken.
  Har fået masser af behandlinger over en lang årrække, men har ikke før oplevet, at nogen gik i gang med at udspænde mit ganske stramme bindevæv omkring nakke og skuldre - helt sikkert effektivt og en behandlingsform, som jeg vil holde fast i fremadrettet. Du har på bedste vis åbnet mine øjne for en for mig ret ny verden - kæmpestor tak🙏
  Mvh Charlotte Bülow, speciallæge
 • Lennarth Østergaard

  Jeg har igennem de sidste 10 år som elite motionist kommet hos Nickolaj, med alt fra fibersprængning, låst ryg/lænd til overbelastning af diverse kropsdele. Jeg er altid blevet mødt af en meget professionel og positiv mand, og er altid gået derfra med et smil 😎
  Jeg vil helt klart anbefale Nikolaj.
 • Louise

  Jeg går hos Nickolaj Kaae, hos Frederiksberg Osteopati, og kan varmt anbefale ham! Jeg kom til Nickolaj efter en længere skadesperiode ifb. med løb og en følelse af at være lidt 'fortabt'. Nickolaj hjalp mig, gennem sin behandling og vejledning, trygt tilbage til at løbe - det har været guldværd :) Dertil har jeg følt, at han har været meget tilgængelig og let at komme i kontakt med, hvis jeg skulle få spørgsmål, blive usikker eller noget helt trejde - det har været virkelig rart!

Frederiksberg Alle 23 st. th.
1820 Frederiksberg C

(+45) 2384 0300
info@frb-osteopati.dk

CVR-nummer 41202289

Sociale medier

© Copyright 2023 Frederiksberg Osteopati

RSS FeedPersondatapolitik

© 2024 Frederiksberg Osteopati — Designed by DAN®