Fordøjelsesproblemer: En Gennemgang af årsager, behandling og forebyggelse

Fordøjelsesproblemer som oppustethed og forstoppelse er udbredte lidelser, der påvirker mange børn og voksne. Disse symptomer kan have forskellige årsager, men der er heldigvis flere strategier og naturlige metoder til at lindre og forebygge dem.

Årsager til oppustethed:

Oppustethed opstår ofte som følge af luft, der sluges under måltider, men der kan også være andre årsager til, at du føler dig oppustet. Fødevareintolerancer kan ofte resultere i oppustethed og luft i maven, især hvis de pågældende fødevarer indtages i store mængder. Eksempler på dette kan være intolerance over for gluten eller laktose. For nogle mennesker kan visse typer kostfibre også medføre oppustethed og ondt i maven. Årsagen til, at maven føles oppustet som en ballon, der ikke kan trækkes ind igen, er, at kroppen forsøger at skabe plads til den luft eller de inflammatoriske processer, der irriterer tarmene eller de omkringliggende organer. Dette er blandt andet også en af årsagerne til, at kvinder kan opleve oppustethed under deres menstruation, da der er en øget inflammatorisk aktivitet omkring livmoderen.

Årsager til forstoppelse:

Forstoppelse er karakteriseret ved at man har afføring færre end 2 gange om ugen, men optimalt skal man gerne have afføring 1-2 gange om dagen. Forstoppelse kan skyldes flere ting, bl.a. manglende indtag af kostfibre, dehydrering eller inaktiv livsstil. Derudover kan stress også spille en væsentlig rolle. Øget indtag af probiotika, præbiotika (kostfibre), regelmæssig motion og tilstrækkelig væskeindtagelse kan bidrage til at lindre forstoppelse.

Naturlige midler mod fordøjelsesproblemer:

Probiotika/mælkesyrebakterier: er levende mikroorganismer, typisk bestående af visse typer bakterier og gær, som, når de indtages i tilstrækkelige mængder, kan have sundhedsfremmende effekter, især i fordøjelsessystemet. De betragtes som "gode" bakterier, fordi de kan hjælpe med at opretholde eller genoprette balancen i tarmfloraen, hvilket er afgørende for en sund fordøjelse og generelt velvære. Probiotika findes i fermenterede fødevarer som:

 • Yoghurt: En af de mest almindelige kilder til probiotika, specielt dem mærket med "levende og aktive kulturer".
 • Kefir: En fermenteret mælkedrik, der ligner en tynd yoghurt og indeholder en bred vifte af bakterie- og gærkulturer.
 • Kimchi: En koreansk ret bestående af fermenterede grøntsager som kål og radiser.
 • Surkål: Fermenteret kål, som er rig på probiotiske bakterier.- Miso: En japansk krydderipasta fremstillet af fermenterede sojabønner, som ofte bruges i suppe.
 • Kombucha: En fermenteret te-drik, som er populær for sine probiotiske egenskaber.
Probiotika kan også tages som kosttilskud i form af kapsler, tabletter eller pulver. De sundhedsfremmende effekter af probiotika omfatter forbedring af tarmfloraens balance, støtte til immunforsvaret, reduktion af inflammation, samt potentiel hjælp mod diverse fordøjelsesproblemer som diarré, forstoppelse og irritabel tarm syndrom (IBS).

Præbiotika: er et udtryk for de kostfibre, som kroppen ikke selv kan fordøje. De fungerer som næring for probiotika, som er de gavnlige bakterier i tyktarmen. Præbiotika hjælper med at fremme væksten og aktiviteten af disse gode bakterier, hvilket bidrager til en sund tarmflora og forbedrer generel fordøjelsessundhed. Præbiotika findes naturligt i en række fødevarer. Nogle af de mest almindelige kilder inkluderer:

 • Jordskokker: En af de rigeste kilder til inulin, en type præbiotisk fiber.
 • Hvidløg: Indeholder fructooligosaccharider (FOS) og inulin.
 • Løg: Indeholder en betydelig mængde FOS og inulin.
 • Asparges: En god kilde til forskellige præbiotiske fibre.
 • Psyllium Husk/loppefrøskaller: Loppefrøskaller stammer fra frøene af planten Plantago Ovata og er rig på opløselig fiber, som er nærende for de gode bakterier i tarmen.

Hvordan kan osteopati hjælpe med fordøjelsesproblemer?

Forbedring af kroppens mekaniske funktion:

Osteopater bruger manuelle teknikker til at forbedre mobiliteten og reducere spændinger i muskler og led, men også omkring kroppens organer. Dette kan omfatte blid manipulation, strækning af maveregionen for at fremme bevægelighed, blodgennemstrømningen, hvilket kan hjælpe med at reducere oppustethed og fremme tarmbevægelser.

Støtte til det autonome nervesystem: 

Fordøjelsen styres delvist af det autonome nervesystem, som regulerer de ubevidste kropsfunktioner. Osteopatiske behandlinger kan hjælpe med at afbalancere det sympatiske og parasympatiske nervesystem, hvilket kan normalisere tarmens nerveforsyning og dermed fordøjelsen.

Reducering af stress: 

Stress kan have en betydelig negativ indvirkning på fordøjelsessystemet. Osteopatiske behandlinger kan reducere kroppens stressniveauer ved at fremme afslapning og reducere muskelspændinger, hvilket kan forbedre fordøjelsen.

Adressering af holdningsproblemer:

En “dårlig” holdning kan påvirke de interne organer, inklusiv fordøjelsessystemet. En osteopat kan arbejde på at forbedre kropsholdningen, hvilket kan hjælpe med at lindre pres på maven og fremme en sundere fordøjelse.

Hvornår skal man søge professionel hjælp:

Hvis dine fordøjelsesproblemer forværres over en periode, eller hvis der er alarmerende symptomer som blod i afføringen, skal du kontakte egen læge.

Hvis du oplever vedvarende fordøjelsesproblemer, kan du kontakte Frederiksberg Osteopati. Vores erfarne osteopater kan tilbyde individuelle behandlingsplaner for at lindre symptomer og forbedre din fordøjelsesfunktionen.


Hvad siger patienterne?

 • Malene Meyer

  Kæmpe anbefaling herfra! Jeg har brugt Nickolaj Kaae som behandler gennem de sidste 7 år ish både til skadesforebyggelse, sportperformance optimering og til store som små skader. Nickolaj er super progessionel, dygtig til at forklare og samtidig et rart menneske som jeg altid føler mig tryg ved.
  Min krop er mere “fri” og tilpas i min krop efter en behandling.

  Jeg bruger også Mads i ny og næ, som også er kanon og ligeså dygtig osteopat. Derudover er de at finde i de fineste lokaler og smukke omgivelser.

 • Charlotte Bülow

  Tusinde tak til Martin for eminent hjælp af mangeårige føleforstyrrelser, hurtig udtrætning af arme samt smerter on/off. Læg her oveni to discusprolapser i nakken.
  Har fået masser af behandlinger over en lang årrække, men har ikke før oplevet, at nogen gik i gang med at udspænde mit ganske stramme bindevæv omkring nakke og skuldre - helt sikkert effektivt og en behandlingsform, som jeg vil holde fast i fremadrettet. Du har på bedste vis åbnet mine øjne for en for mig ret ny verden - kæmpestor tak🙏
  Mvh Charlotte Bülow, speciallæge
 • Lennarth Østergaard

  Jeg har igennem de sidste 10 år som elite motionist kommet hos Nickolaj, med alt fra fibersprængning, låst ryg/lænd til overbelastning af diverse kropsdele. Jeg er altid blevet mødt af en meget professionel og positiv mand, og er altid gået derfra med et smil 😎
  Jeg vil helt klart anbefale Nikolaj.
 • Louise

  Jeg går hos Nickolaj Kaae, hos Frederiksberg Osteopati, og kan varmt anbefale ham! Jeg kom til Nickolaj efter en længere skadesperiode ifb. med løb og en følelse af at være lidt 'fortabt'. Nickolaj hjalp mig, gennem sin behandling og vejledning, trygt tilbage til at løbe - det har været guldværd :) Dertil har jeg følt, at han har været meget tilgængelig og let at komme i kontakt med, hvis jeg skulle få spørgsmål, blive usikker eller noget helt trejde - det har været virkelig rart!

Frederiksberg Alle 23 st. th.
1820 Frederiksberg C

(+45) 2384 0300
info@frb-osteopati.dk

CVR-nummer 41202289

Sociale medier

© Copyright 2023 Frederiksberg Osteopati

RSS FeedPersondatapolitik

© 2024 Frederiksberg Osteopati — Designed by DAN®